Tidningar

Ladda ner här

Nedan följer en skrivelse kring resan till Berlin & Dresden 3/6 – 9/6, nedtecknat av Leif Bergstedt.

En klassisk ”Bunkerresa” enligt deltagarna. Resenärerna brukar vara pensionerade militärer, militärhistoriskt intresserade och en del Möp-ar. De är sällan externa guider behöver användas eftersom resenärerna själva är
pålästa.

Första dagen var en ganska typisk bunkerresedag. Vi var inkvarterade på ett f.d. gods på preussiska landsbygden norr om Berlin. Numera pensionat med mat.

I bilarna kl 0800.
Första målet var Himmlers massör Felix Kerstens gamla herrgård. Numera nästan ruin. Det var här man förhandlade mellan Himmler och svenska representanter från judiska världskongressen om det som skulle bli aktionen med de vita bussarna. Här fanns det en genuin stämning av ett förgånget 40-tal. Ekot av Himmlers Mercedes fanns kvar i den vildvuxna grönskan.
Sedan snabbt till ruinerna av en tysk ammunitionsfabrik som de Allierade aldrig upptäckte då transporterna till och från skedde på nätterna på småvägar som var av betong. Såg ut som grusvägar från luften. 

Därpå till SS Sjukhuset Hoenlüchen. Numera bostadsrättsförening. Även Himmler hade en lägenhet här. Man ser fortfarande det ursprungliga i området. Intressant att se hur omgivningarna är integrerat in i dagens tyska samhälle. Även en liten rysk kyrkogård besöktes. Till koncentrationslägret Ravensbruck. Lägret är borta, men alla tjänstebostäder är kvar i bra renoverat skick. Säger en hel del om strukturen runt lägret. Ett bra museum. Rekommenderas.

Lunchschnitzel mtbh avåts i tysk småstad. Snabbt vidare till resterna av Görings Carinhall. Mest idag ett igenvuxit myggparadis. Det enda hela är två bastanta vaktkurer i sten med tillhörande bostäder. På andra sidan sjön finns Görings f.d. gästhem, idag hotell och restaurang. Väggarna är fulla med jakttroféer som man inte talar om vem som har skjutit dem. Att stället är välbevarat beror på att DDR hade stället som gästbostad för utländska prominenta gäster. Även Palme har bott här.

Vidare till slottet Shorfhide. Numera jaktmuseum. Har en hel del artefakter från Carinhall inkl en vacker kopia av Cellinis ”Nymfen från Fontainebleau”, varför står den oskyddat ute? Det har varit ett kungligt jaktslott i generationer och under DDR-tiden. Inga utländska turister.

Sista besöksmålet för dagen var Göbbels ”sommarstuga” Bogensee. Vackert hus med arkitektoniska finesser som nedhissbara panoramafönster. Intressanta omgivningar med skolor från DDR-tiden.

Det här var EN dag!

Resterande dagar var lika detaljerade med besök på:

  • ”Story bunker” Berlin. Nytt museum som behandlar i detalj det i Tyskland känsliga ämnet ”Adolf Hitler”. Mycket bra, fast vi nördar noterade att man inte tog upp Hitler’s tid som rödgardist under Munchenkommunen…
  • Olympiabyn 1936, mycket finns kvar som kan ses om man klättrar igenom staket…
  • Rester av ett jättelikt pansarregemente utanför Berlin.
  • Tyska armens centrala bunkerkomplex söder om Berlin. Här planerades Operation Barbarossa.
  • Besök i Dresden med genomgång av bombningar och återuppbyggnad. Lite av ett Munchen utan utländska turister. Här kan man tillbringa en vecka.
  • Besök på Plötzensee fängelse. Avrättningsplats för deltagare av mordförsöket på Hitler den 20/7 -44.
  • Resan avslutades i Berlin med besök på Chekpoint Charlie och museet Mauren. Berättar allt om DDR och Berlinmuren.

 

Res med Bunkerresor! Ett glatt gäng som besöker totalt udda resmål.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies.